Eλληνικά | English

 

H Iστορία του γύψου


 

Τα παλαιότερα ίχνη γυψοκονιάματος είναι 9.000 έτη παλαιά, και βρέθηκαν στην Ανατολία και τη Συρία. Επίσης ξέρουμε ότι 5.000 έτη πριν, οι Αιγύπτιοι έκαιγαν τη γύψο με φωτιά στο εξωτερικό περιβάλλον και ύστερα την έτριβαν σε σκόνη, τη σκόνη στη συνέχεια την αναμίγνυαν με νερό και την χρησιμοποιούσαν για να ενώνουν (κολλούν) διάφορα μέρη των μνημείων τους, όπως η θαυμάσια πυραμίδα του Χέωπος παραδείγματος χάριν.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν τη γύψο και για να φτιάξουν καλούπια που λαμβάνονταν απευθείας από το ανθρώπινο σώμα.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν επίσης τη γύψο σε πολλές εφαρμογές όπως στη κατασκευή αγαλματιδίων και παραθύρων των ναούς τους, η γύψος δε που χρησιμοποιούσαν ήταν σε διαφανή μορφή (σεληνίτης). Στην αρχαία Ρώμη, έχει αποδειχθεί, ότι Ρωμαίοι έφτιαξαν πολλές χιλιάδες αντιγράφων ελληνικών αγαλμάτων χρησιμοποιώντας καλούπια από γύψο.

Ο συγγραφέας Θεόφραστος (372-287 π.χ.) περιέγραψε με ακρίβεια την επεξεργασία του της γύψου όπως γινόταν εκείνη την εποχή στη Συρία και Φοινικία.

 

Το 1700 στο Παρίσι οι τοίχοι των ξύλινων σπιτιών καλύφθηκαν με γύψο, σαν προστασία ενάντια στην πυρκαγιά. Ο βασιλιάς της Γαλλίας είχε επιβάλει αυτόν τον κανόνα αφότου η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου κατέστρεψε κυριολεκτικά αυτή τη πόλη το 1666. Λόγω δε του παραπάνω γεγονότος η γύψος απέκτησε και το όνομα “γύψος του Παρισιού” (Plaster of Paris). Έκτοτε μεγάλες ποσότητες γύψου έχουν εξαχθεί από τις γύρω περιοχές του Παρισιού.

 

Σήμερα η γύψος χρησιμοποιείται ευρέως σε πάρα πολλές εφαρμογές της καθημερινής μας ζωής και σε διαφορετικούς κλάδους, όπως στα υλικά οικοδομών, υγεία, γεωργία, διακόσμηση, κ.α.

 
 

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΥΨΟΥ

 

Η ορυκτή γύψος είναι ένας ιζηματώδης βράχος, ο οποίος δημιουργήθηκε  από την εξάτμιση  θαλάσσιου ύδατος που είχε παγιδευτεί πριν πολλά χρόνια σε στέρνες του υπεδάφους.

Το δε γυψοκονίαμα παράγεται μετά από θερμική επεξεργασία/καθάρισμα της ορυκτής γύψου (CaSO4 + 2ΧH2Ο), ο οποίος αφυδατώνεται μερικώς για να παραγάγει μια ημι-ένυδρη ουσία (CaSO4 + ½ H2Ο). Δηλαδή η χημική αντίδραση που δημιουργεί τη γύψο είναι:

(CaSO4 + 2 H2O) + θερμότητα = (CaSO4 + ½ H2O) + 1.5 H2O


Τα διάφορα είδη γύψου που παράγονται και χρησιμοποιούνται σήμερα διακρίνονται στα εξής:

Γύψος Καλλιτεχνίας (πλαστικής)

Λόγο της θαμβωτικής λευκότητας του με αργή πήξη (40 λεπτά) είναι κατάλληλος στο εργαστήριο για την κατασκευή γύψινων διακοσμήσεων και αγαλματιδίων με θαυμάσιο φινίρισμα.


Κεραμικός Γύψος

Κατάλληλος για την κατασκευή γύψινων εκμαγείων. Η αντοχή του συγκεκριμένου γύψου είναι η μεγαλύτερη δυνατή σε χρονική διάρκεια


Οικοδομικός Γύψος

Υπέρλευκος γύψος ταχείας πήξης. Το προϊόν βρίσκει εφαρμογή κυρίως σε οικοδομικές κατασκευές όπου παρέχει ευκολία στο στοκάρισμα, στις στηρίξεις, στις ορθομαρμαρώσεις και στις προσμίξεις με άλλα υλικά. Βρίσκει εφαρμογή σε βιομηχανίες μαρμάρων συμβάλλοντας αποτελεσματικά σαν κόλλα στη διάρκεια συναρμολόγησης/ένωσης τεμαχίων μαρμάρου, επίσης χρησιμοποιείται και σε χρωματοπωλεία σαν ενισχυτικό πρόσφυσης χρωμάτων.


Ένυδρος Γύψος

Η εφαρμογή του ένυδρου γύψου απευθύνεται στην γεωργία για την αφαλάτωση παθογενών και αλατούχων εδαφών καθώς και στην πρόσμιξη κονιαμάτων και πολλών άλλων οικοδομικών υλικών. Ακόμη χάρη της ιδιότητάς του να μειώνει το όξινο pH χρησιμοποιείται από βιομηχανίες γεωργικών τροφίμων όπως στην ζάχαρη και τα μανιτάρια. Στο χώρο της υγείας χρησιμοποιέιται στην ορθοπεδική, στην οδοντοτεχνία και στις βιομηχανίες φαρμάκων.


Ορυκτός Γύψος

Θρυμματισμένος σε μέγεθος μέχρι 30 εκ., προορίζεται για βιομηχανίες τσιμέντου.